La companyia teatral El Trole, amb la col·laboració de l’ANC-Reus per la independència, ens presenten el muntatge teatral Àligues vençudes. La recaptació, amb el sistema de taquilla inversa (cadascú abona, en acabar, l’import que considera just per l’obra), serà per a la caixa de solidaritat que gestiona l’ANC i Òmnium.

La representació serà el divendres 16 de febrer a un quart de 9 del vespre (20.15) a la Sala Santa Llúcia. Per reservar plaça podeu fer-ho al correu rlj@tinet.cat o presencialment els dimarts i divendres de 6 a 9 del vespre al local de l’ANC.

‘Àligues Vençudes’ és un muntatge que aplega textos dramatitzats de diferents escriptors emblemàtics com Maria Aurèlia Capmany, Antònia Abelló, Josep Maria Llompart, Joan Oliver, Josep M. Prous i Vila, Salvador Espriu, Antoni Nomen, Manuel de Pedrolo, Josep-Lluís Sotorra, Miquel Bauçà, Gabriel Ferrater, Jep Gouzy, Max Aub, Ramon Gomis, Vicent Andrés Estelles, Xavier Amorós, Joan Brossa, Joan Margarit, Josep Gual, Josep M. Arnavat, Carles Miralles, Pere Anguera, Miquel Martí Pol o Joan Colomines. La dramatúrgia i la direcció són a càrrec de Ramon Llop i Antoni Giménez i la interpretació de El Trole (Subcompanyia de teatre Reus-Tarragona y viceversa).

‘Àligues Vençudes’ és un passeig per la memòria històrica del nostre passat més recent. Un reconeixement a tots els qui van morir, patir exili, presó o repressió per creure i defensar els valors de la República, a partir de textos poètics, prosa, imatges i cançons. Mitjançant els seus textos queda palès el compromís social d’aquests autors amb la història del nostre país, pel fet que s’identifiquen amb els anhels i la voluntat d’un poble que vol viure en llibertat.

El muntatge fa un ampli recorregut que ens condueix des de la proclamació de la República Catalana feta per Francesc Macià, fins a la sublevació militar feixista, la guerra, la derrota de la República, l’exili, la presó, la dictadura i la repressió franquista i les seves víctimes, per concloure amb la lluitat per les llibertats i la mort al llit del dictador Franco. Tanca el muntatge la veu de la nostàlgia d’una República que sembla que no pot o no vol arribar mai.